10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΡΩΜΑ

10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΡΩΜΑ

Το στρώμα σας είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινότητάς σας και σκέφτεστε πολύ για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς. Έτσι, μπορεί να είναι εύκολο —και δελεαστικό— να πιστέψετε ότι εσείς και το στρώμα σας θα είστε μαζί για πάντα. Δυστυχώς, ανεξάρτητα από το πόσο εκπληκτικό μπορεί να είναι το στρώμα σας, αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να τελειώσει.

Μπορείτε να περιμένετε 8-10 χρόνια από ένα στρώμα, προτού τελικά υποκύψει στη φθορά της υποστήριξης του σώματός σας κάθε βράδυ. Σε εκείνο το σημείο, σταματά να σας παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη, οδηγώντας σε πόνους, λιγότερο καλό ύπνο – και την ανάγκη να το αντικαταστήσετε.

10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΡΩΜΑ

Πώς όμως ξέρετε με βεβαιότητα πότε χρειάζεστε ένα νέο στρώμα; Εδώ είναι 10 ενδεικτικά σημάδια:

 1. Εμφανής χαλάρωση

  Η πιο ορατή ένδειξη ότι ένα στρώμα πρέπει να αντικατασταθεί είναι η χαλάρωση. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα που ισχύει για όλους τους τύπους στρώματος, καθώς τα ελατήρια σπάνε με την πάροδο του χρόνου, ο αφρός γίνεται πιο μαλακός και οι ίνες σε άλλα υλικά συμπιέζονται—όλα αυτά οδηγούν σε χαλάρωση. Μην περιμένετε να σχηματιστεί κρατήρας στη μέση του κρεβατιού σας.

 2. Πολύ καλή εντύπωση

  Αυτό ισχύει ειδικά για στρώματα αφρού (Memory Foam) και μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Βλέπετε, ο αφρός υποτίθεται ότι «θυμάται» το σώμα σας και τη θέση ύπνου (εξ ου και το όνομα) — αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι, ο αφρός θα πρέπει κυρίως να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η κυτταρική δομή του αφρού καταρρέει, γίνεται πιο μαλακή χάνοντας την ικανότητά του να αναπηδά, δηλαδή να σας υποστηρίζει. Εάν το στρώμα αφρού σας έχει ένα αποτύπωμα σώματος που παραμένει για πολύ καιρό αφού σηκωθείτε ή εάν το αποτύπωμα είναι βαθύτερο από δύο ίντσες, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε.

 3. Το εφέ Goldilocks

  Οι ιδιοκτήτες στρώματος Memory Foam θα πρέπει επίσης να προσέχουν εάν το στρώμα τους γίνεται πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό. Λόγω της ευαισθησίας του αφρού στη θερμοκρασία (ο λόγος που πολλοί άνθρωποι «κοιμούνται ζεστοί» στα στρώματα με αφρό), θα γίνει σκληρός με την πάροδο του χρόνου όταν διατηρείται σε μικρό δωμάτιο ή θα μαλακώνει με την πάροδο του χρόνου όταν διατηρείται σε ζεστό δωμάτιο. Αυτή η αλλαγή στη σταθερότητα μπορεί να καταστρέψει την άνεσή σας.

 4. Ένα κομμάτι ή δύο;

  Όταν η επένδυση μέσα στο στρώμα μετατοπίζεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δείτε εξογκώματα στο στρώμα σας. Αυτή η ανομοιόμορφη πυκνότητα μπορεί να σημαίνει ότι δεν υποστηρίζεστε εκεί που υποτίθεται ότι βρίσκεστε. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα σημεία πίεσης. Αν και οι σβώλοι είναι πιο συνηθισμένοι με στρώματα χαμηλότερης ποιότητας, μπορεί επίσης να συμβεί με στρώματα υψηλότερης ποιότητας που έχουν κάνει την πορεία τους.

 5. Ενεργές αλλεργίες

  Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι τύποι στρωμάτων μπορεί να συσσωρεύουν αλλεργιογόνα όπως μούχλα και ακάρεα σκόνης. Εάν είστε αλλεργικοί σε αυτά τα ερεθιστικά, αυτό σημαίνει ότι το στρώμα σας θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Έτσι, αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας να φτερνίζεται όταν πλησιάζετε στο κρεβάτι ή να αισθάνεστε βουλωμένοι το πρωί, μάλλον ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε την κατάσταση του στρώματός σας. Όταν επιλέγετε ένα νέο στρώμα, σκεφτείτε τα υποαλλεργικά υλικά όπως το μαλλί ή το λάτεξ.

 6. Τι πόνος

  Ο ύπνος είναι μια περίοδος για το σώμα σας να ανακάμψει από το στρες που βίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε πρόκειται για μια έντονη γυμναστική είτε για πολύ κάθισμα στο γραφείο σας. Έτσι, αν ξυπνάτε με περισσότερους πόνους από ό,τι είχατε όταν κοιμηθήκατε, πιθανότατα το στρώμα σας είναι ο ένοχος. Λόγω της σταδιακής υποβάθμισης και μαλάκυνσης των υλικών ενός στρώματος, χάνει την ικανότητά του να παρέχει κρίσιμη υποστήριξη σε ευάλωτες περιοχές όπως ο λαιμός, η μέση και οι γοφοί σας. Επιπλέον, καθώς η αντικραδασμική προστασία φθείρεται, μπορεί να δημιουργήσει επώδυνα σημεία πίεσης. Όταν η πλάτη σας κρεμάει και τα ελατήρια χτυπούν τους γοφούς σας, τότε το να ξυπνάτε με πόνους είναι αναπόφευκτο.

  Έτσι, αν ξυπνάτε νιώθοντας χτυπημένοι και όχι ανανεωμένοι, το πιθανότερο είναι ότι το στρώμα σας πρέπει να φύγει (αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό να συμβαίνει εάν ξυπνάτε με πόνο και βελτιώνεται όλη την ημέρα).
 1. Ξύπνιοι όλη τη νύχτα

  Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσαρμόζετε τις θέσεις σας, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε το στρώμα σας. Φυσικά, άλλα πράγματα όπως το άγχος ή η κακή υγιεινή ύπνου μπορούν επίσης να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Αλλά αν ταλαιπωρείστε και γυρίζετε τις πρώτες ώρες, το πιο πιθανό είναι ότι το στρώμα σας δεν σας παρέχει πλέον την κατάλληλη άνεση και χρειάζεστε ένα καινούργιο. Αν φαίνεται να κοιμάστε όλη τη νύχτα αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε κουρασμένοι, μπορεί κάλλιστα να ισχύει το ίδιο.
 1. Ύπνος για δύο

  Ένας από τους πιο συναρπαστικούς λόγους για να αποκτήσετε ένα νέο στρώμα είναι να μείνετε έγκυος. Επειδή το σώμα σας υφίσταται τόσες πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, ένα προσαρμόσιμο στρώμα και ρυθμιζόμενο κρεβάτι είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα παρέχει υποστήριξη σε κάθε στάδιο του ταξιδιού. Η προσαρμοσμένη υποστήριξη για ύπνο στο πλάι θα σας βοηθήσει να στηρίξετε την κοιλιά σας και να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί εύκολα να αλλάξει στη συνηθισμένη σας προτίμηση ύπνου μετά. Επιπλέον, ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι διευκολύνει το να σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν είστε έγκυος. Κάνει επίσης το θηλασμό πιο άνετο και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κοιλιακών μυών μετά από καισαρική τομή.

 2. Δεν φταις εσύ, φταίω εγώ

  Μερικές φορές όλα εξακολουθούν να είναι τέλεια με το στρώμα σας, αλλά οι συνθήκες στη ζωή σας απαιτούν να αποκτήσετε ένα νέο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν τραυματιστείτε, χάσατε ή πήρατε σημαντικό βάρος ή έχετε έναν νέο σύντροφο στο κρεβάτι. Εάν το στρώμα σας είναι ακόμα στην ακμή της ζωής του, αλλά δεν λαμβάνετε πλέον την υποστήριξη που χρειάζεστε, μην αισθάνεστε ενοχές που το αφήνετε να φύγει—απλώς βρείτε μια τοποθεσία δωρεάς στρώματος κοντά σας.

 3. Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός…εκτός αν είσαι στρώμα

  Ακόμα κι αν το στρώμα σας δεν δείχνει κανένα από τα παραπάνω σημάδια, αν είναι άνω των οχτώ με δέκα ετών, θα πρέπει να το ελέγξετε. Τα περισσότερα στρώματα θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 8-10 χρόνια. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κοιμάστε καλά, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε συνηθίσει σιγά σιγά σε μια λιγότερο από εξαιρετική εμπειρία ύπνου.
espa